Kirjoituskutsu: Ennen ja Nyt -lehden teemanumero 2014: Kokeiltavana digiarkiston sähköiset tunnisteet

Arkistoaineistojen sähköiset tunnisteet

Sähköisiin aineistoihin on viitattu historiantutkimuksessakin jo pitkään. Vaikka viittauskäytännöt ovatkin vakiintuneet, viitteiden linkeissä on yhä perustavanlaatuinen ongelma: vanhentunut linkki ei enää johdata käyttäjää oikean aineiston luo.

Ratkaisu ongelmaan on Arkistolaitoksen lanseeraama, tällä hetkellä koekäytössä oleva PID-työkalu (Persistent identifier, pysyvä sähköinen tunniste), joka luo aineistolle automaattisesti pysyväisviitteen. Arkistolaitos on ottamassa käyttöön saman URN-tunnusjärjestelmän, jolla kirjastot ja julkaisuarkistot yksilöivät sähköisiä julkaisuja. Lisätietoja:
http://www.arkisto.fi/fi/arkistolaitos/tehtavat/tutkimus/laehdeviitepalvelu.

Osana Arkistolaitoksen PID-hanketta Ennen ja Nyt -lehdessä julkaistiin syyskuussa artikkeli, jolla kokeiltiin ensimmäisen kerran työkalun toimivuutta. Artikkeli löytyy osoitteesta http://www.ennenjanyt.net/?p=700.

Artikkelipyyntö: Tieteellisiä artikkeleita, joilla testataan digiarkiston sähköisiä tunnisteita

Täysimittaisesti PID- työkalu tulee käyttöön vuonna 2015, mutta Ennen ja Nyt tarjoaa kirjoittajille jo nyt mahdollisuuden kokeilla työkalua tutkimustyössä. Artikkelien teema on vapaa, mutta sen päälähteistönä tulee käyttää jotain digiarkiston (http://digi.narc.fi/) tarjoamista aineistoista, sillä näihin voidaan tehdä PID-viite. Tiedostoja on tällä hetkellä lähes 20 miljoonaa, joten valinnanvaraa riittää. Vaikka kaikkea digiarkiston aineistoa voi käyttää, erityisen suositeltavia ovat laajemmat sarja-aineistot, kuten Läänintilit ja Henkikirjat.

Nyt toivomme artikkeleita vuoden 2014 aikana julkaistavaan Ennen ja Nyt -lehden PID-pilottihankkeen teemanumeroon. Artikkelit käyvät läpi normaalin anonyymin referee-arvioinnin.

Aikataulu

Pyydämme lähettämään artikkeliehdotuksista noin kahden liuskan mittaiset abstraktit 31.1.2014 mennessä. Ehdotuksessa tulee mainita artikkelin lähtökohdat, tutkimusaineisto (erityisesti PID-kokeiluun ajateltu aineisto), artikkelin metodit tai teoriat sekä artikkelin senhetkinen vaihe.

PID-prosessin kokeiluluonteesta johtuen toimitus käy tarvittaessa kirjoittajan kanssa jatkokeskusteluja sekä teemoista että käytetyistä aineistoista. Ehdotukset lähetetään lehden päätoimittaja Anu Lahtiselle ja tiedekoordinaattori Lauri Keskiselle 31.1.2014 mennessä. Artikkelien valinnasta ilmoitetaan helmikuun puoliväliin mennessä. Valmiit artikkelikäsikirjoitukset luovutetaan Lahtiselle ja Keskiselle huhtikuun loppuun mennessä.

Julkaisun arvioitu aikataulu

14.2.2014 päätös hyväksytyistä abstrakteista
30.4.2014 valmiit artikkelit arviointikierrokselle
30.5.2014 lausunnot kirjoittajille

Artikkelien määrästä, lausunnoista jne. riippuen numero ilmestyy elokuun 2014 loppuun mennessä.

Tarkemmat ohjeet kirjoittajille Ennen ja Nyt -lehden sivuilta: http://www.ennenjanyt.net/?page_id=44

Yhteydenotot ja ehdotukset tiedekoordinaattori Lauri Keskiselle (lokesk ät utu.fi) sekä päätoimittaja Anu Lahtiselle (anulah ät utu.fi).

Print Friendly, PDF & Email

Yksi vastaus artikkeliin ”Kirjoituskutsu: Ennen ja Nyt -lehden teemanumero 2014: Kokeiltavana digiarkiston sähköiset tunnisteet”

  1. Virallinen deadline on päättynyt, mutta yhteydenotot esimerkiksi katsausartikkelien kirjoittamiseksi ovat edelleen tervetulleita. PID-kokeiluprosessi ei muuten eroa tavallisesta tutkimusartikkelin kirjoittamisesta, siinä vain liitetään loppuvaiheessa pysyvät linkit ja tunnisteet lähteisiin, jotka ovat esimerkiksi Arkistolaitoksen tai yhteistyötä tekevien instituutioiden digitaalisissa verkkoarkistoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.