Avainsana-arkisto: 1960-luku

2018/1
Ortodoksien 1900-luvun historiaa Suomessa

Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan ulkosuhteet arkkipiispa Paavalin luotsaamina 1960-luvulla

Pappismunkki Paavali (Yrjö Olmari 1914-1988) valittiin Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan apulaispiispaksi 1955, ja arkkipiispaksi Hermanin (Aav) jälkeen 1960. Paavali oli erityisen tunnettu liturgisesta uudistuksestaan, johon liittyi eräänlainen paluu bysanttilaiseen perinteeseen, tai […]

Outi Vuorenrinne: ”Nutturat löystymässä. Kirjavalinnan liberalisoituminen Suomen yleisissä kirjastoissa 1960- ja 1970-luvuilla”. Lectio praecursoria 12.6.2015.

”Kirjasto, tuo suomalaisen yhteiskunnan suurin tasa-arvosaavutus” — tämä juhlallinen ingressi Aamulehden Tapahtumakalenteri -palstalla kehottaa kyllä menemään kirjastoon, mutta ei sanataiteen äärelle, vaan kuuntelemaan ajankohtaista puutarhanhoitoesitelmää ja tutustumaan taidenäyttelyyn. Kirjasto on galleria ja paikka, missä oppii kasvien lannoituksen. Yhtäkaikki, pysäyttävää tässä ingressissä on se itsestäänselvyys, jolla tasa-arvo liitetään nykyiseen kirjastolaitokseen riippumatta siitä, mihin huomio kohdistetaan sen seinien sisällä.

Tuomas Räsänen: ”Itämeren ympäristökriisi ja uuden merisuhteen synty Suomessa 1960-luvulta 1970-luvun puoliväliin”. Lectio praecursoria 2.10.2015

Historioitsijat ovat usein todenneet, että 1900-luvulle tultaessa tutkimusmatkojen aikakausi oli ohi. Maapallo oli tuolloin pääpiirteissään kartoitettu ja kaukaisimpia sademetsien sopukoita ja vuoriston huippuja lukuun ottamatta maailma oli tuotu länsimaisen tiedon ja sivistyksen piiriin. Miten väärässä näin väittäneet ovatkaan olleet! Maapallon pinta-alasta noin 71 prosenttia on merten peittämää. Yhdysvaltain valtamerten ja ilmakehän tutkimuslaitoksen mukaan yhä tänä päivänä 95 prosenttia meristä on tutkimatonta.  Tutkimusmatkojen aika maapallolla siis jatkuu, ja merten osalta se on hädin tuskin päässyt edes alkuun.