Avainsana-arkisto: sotakirjallisuus

Antti Tuurin sisällissotaromaanit

Sisällissodasta on kaksituhattaluvulla kirjoitettu runsaasti kaunokirjallisuutta. Antti Tuuri tarkastelee aihetta viidessä teoksessaan; osassa valkoisten, osassa punaisten näkökulmasta. Yhteistä teoksille on liikkuminen sodan katvealueilla: ajassa ennen sodan puhkeamista, ase- ja viljajunien matkassa, venäläisten sotilaiden internointileirillä ja Tampereen taistelujen groteskien ruumiskasojen joukossa.

Elina Martikainen: ”Kirjoitettu sota. Sotadiskursseja suomalaisessa kaunokirjallisuudessa (1917–1995)”. Lectio praecursoria 21.12.2013

Filosofian lisensiaatti Elina Martikaisen historian alan väitöskirja “Kirjoitettu sota. Sotadiskursseja suomalaisessa kaunokirjallisuudessa (1917–1995)” tarkastettiin 21.12.2013 Tampereen yliopistossa. Vastaväittäjinä toimivat professori Tiina Kinnunen (Jyväskylän yliopisto) sekä professori emeritus Juhani Niemi (Tampereen yliopisto), ja kustoksena oli professori Pertti Haapala.

Voiko historian professori vaikuttaa historian kulkuun? Arvi Korhonen ja syksyn 1940 sotakirjakielto

Artikkelini otsikko on tahallisen provosoiva. Helsingin yliopiston yleisen historian professori Arvi Korhonen vaikutti kuitenkin omalta osaltaan talvisotakirjallisuuden maanvalloitukseen kesällä ja alkusyksyllä 1940. Hän osallistui myös prosessiin, jonka seurauksena sotakirjallisuus kiellettiin saman vuoden marraskuussa. Millaista sotakirjallisuutta Suomessa talvisodan jälkeen julkaistiin ja mistä sotakirjakiellossa oli kyse?