Lyhyesti: Mennyttä ja nykypäivää maailman eri kolkilta

Saksan uusi korkeakoululaki herättää vastustusta akateemisessa maailmassa

Saksassa vuoden 2002 alusta voimaan astunut korkeakoululaki (Hochschulrahmengesetz) kuohuttaa akateemista maailmaa. Opetusministeri Edelgard Bulmahnin ajaman uudistuksen tarkoituksena on helpottaa akateemisten urakehitystä, laskea professoreiden keski-ikää ja karsia määräaikaisia virkoja. Samalla uudistuksen pitäisi nostaa saksalaisen tutkimuksen tasoa, johon kohdistuu Saksan PISA-vertailussa osoittaman heikon menestyksen jälkeen entistä suurempia kansallisia paineita. Lopputuloksena on järjestely, joka uhkaa jättää tuhansia tutkijoita työttömiksi. Uusi laki rajaa tutkijan pätevöitymisajan 12 vuoteen, jonka jälkeen tutkijan on saatava joko professuuri tai jätettävä yliopisto.

35-45-vuotiaiden tutkijoiden asema on huolestuttavin. He ovat suorittaneet väitöskirjan jälkeisen habilitaationsa siinä toivossa, että voivat tämän jälkeen elättää itsensä työskentelemällä määräaikaisissa tutkimusprojekteissa. Tämä ei enää ole mahdollista eikä mitään ylimenokauden järjestelyjä tälle ikäryhmälle ole. ”Uudistus johtaa suuremman joustavuuden sijasta päinvastaiseen”, kritisoi historioitsija Jürgen Kocka 13. helmikuuta 2002 Berliinin-Brandenburgin tiedeakatemian järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Ministeri Bulmahn vastasi kriittisille kuulijoilleen, että elämässä ei ole loistavimmallekaan tutkijalle takeita vakituisesta virasta.

Aiheesta lisää H-Soz-u-Kultin kotisivuilla:
http://hsozkult.geschichte.hu-berlin.de/Hrg/HRG_Index.html

Putin palkittu avoimuudesta lehdistöä kohtaan

Uutistoimisto ITAR-TASS raportoi 19. tammikuuta 2002 seuraavaa:

”Moskovan Journalistiliiton lehden Moskovskii komsomolets (’Moskovan nuorisoliittolainen’) päätoimittaja Pavel Gusev ilmoitti liittonsa jakaneen vuosittaisen ”Avoimuudesta lehdistöä kohtaan” -palkinnon presidentti Vladimir Putinille.

Gusev perusteli palkinnon antamista presidentti Putinille tunnustuksena ’hänen vilpittömästä halustaan tuoda maansa valtiolliset uudistukset jokaisen venäläisen ulottuville’. Gusev kertoi myös puolustusministeri Sergei Ivanovin sekä varapääministerien Ilja Klebanovin ja Valentina Matvienkon saaneen samanlaisen tunnustuksen työstään.”

Ennen & nyt onnittelee presidentti Putinia ja peräänkuuluttaa vastaavia palkintoja myös Suomeen ja historia-alalle. Onhan tiedon avoin julkistaminen myös historiantutkijan tärkein tehtävä.

Palstan toimittajat: Jouko Nurmiainen, Ilkka Levä, Päivi Räisänen

 

Print Friendly, PDF & Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.