Inkeriläisten palauttamista tutkitaan

Kotiin karkotettavaksi -tutkimushankkeessa tutkitaan Suomeen jatkosodan aikana siirrettyjen inkeriläisten palauttamista Neuvostoliittoon sodan päätyttyä. Tutkimushanke on Suomen Akatemian rahoittama ja se toteutetaan vuosina 2007-2009 Kansallisarkistossa. Tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva inkeriläisten siirtolaisten vaiheista Suomessa ja Neuvostoliitossa vuosina 1944-1955. Tutkimus täydentää Kansallisarkiston vuonna 2004 perustettua Suomi, sotavangit ja ihmisluovutukset 1939-1955 -tutkimushanketta, jonka puitteissa tutkitaan muun muassa Suomen armeijaan liittyneiden inkeriläisten sotilaiden luovuttamista Neuvostoliittoon.

Tutkimushanke kerää muistitietoja inkeriläisiltä ja inkeriläisiä tunteneilta kantasuomalaisilta. Hanke on kiinnostunut inkeriläisten vaiheista 1940-luvulla ja sen jälkeisistä vaiheista. Tietoja annetaan täyttämällä kyselylomakkeen sähköisesti verkossa.

Tutkimushanke kerää sodanaikaisia ja -jälkeisiä asiakirjoja, jotka valaisevat Suomeen tulleiden ja täältä palautettujen inkeriläisten vaiheita. Alkuperäiset asiakirjat ovat erittäin tärkeitä tutkimukselle. Hanek toivoo, että myös päiväkirjoja, muistelmia, kirjeitä ja valokuvia sekä muuta inkeriläisten palauttamiseen liittyvää aineistoa lähetettäisiin tutkimushankkeelle.

Tutkimushanke tekee rajoitetussa määrin myös henkilöhaastatteluja. Haastattelusta kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä haastattelua varten.

Yhteystiedot

Vastuullinen johtaja Lars Westerlund
Puhelin: 09-228 52 374
Matkapuhelin: : 050-433 73 44

Tutkija Toivo Flink
Puhelin: 09-228 52 335
Matkapuhelin: 050-594 41 34

Sähköposti: etunimi.sukunim@narc.fi

Kansallisarkisto/Kotiin karkotettavaksi -tutkimushanke
PL 258, 00171 Helsinki
Telefax: +358-9-228 52 330

Print Friendly, PDF & Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.