2014/4
Linkit menneen ja tulevan välillä
Lähde

Mitä uutta, Ennen ja nyt?

Toukokuussa 2001, kun WTC-tornit seisoivat vielä tukevasti ja Comic Sans -fontti soveltui tieteellisessä julkaisussa käytettäväksi, Ennen ja nyt – Historian tietosanomat -verkkojulkaisu ilmestyi ensimmäisen kerran. Julkaisun synty liittyy tiiviisti suomalaisen historiatieteellisen verkkojulkaisemisen lähimenneisyyteen, sillä sitä edelsi vuonna 1998 perustettu Agricolan tietosanomat. Nettiä, historiaa ja netin historiaa tarkastellut julkaisu puolestaan ponnisti kolme vuotta aiemmin perustetulta Agricola-sivustolta. Sen vanhempia, nykynetin näkökulmasta muinaisia esi-isiä, olivat SHEK (Suomalaisen historiantutkimuksen elektroninen keskus -sivusto) ja vielä vanhemmat Gopher-protokollan sivustot – siis sivustot ajalta ennen HTML-kieltä, hypertekstiä ja kuvia.

Ennen ja nyt syntyi tarpeesta saada Agricolan tietosanomien sisarjulkaisuksi tieteellisesti kovatasoinen, muun muassa referee-artikkeleita julkaiseva historiatieteellinen verkkolehti. Tietosanomien julkaisemista jatkettiin mutta osana Ennen ja nyt -lehteä. Vuoden 2005 aikana Tietosanomien julkaisemisesta luovuttiin, kun internetin foorumiteknologia alkoi hoitaa saman asian – siis netin historia-aiheisista resursseista tiedottamisen – sujuvammin. Otettiin pitkiä askelia kohti sosiaalista ja vuorovaikutteista mediaa, ja samaan aikaan sijoittui myös Facebookin vilkas laajeneminen.

Ensimmäiset vuodet Ennen ja nyt -julkaisua päätoimittajana luotsannut elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren luovutti vuonna 2005 paikkansa Suomen historian dosentti Anu Lahtiselle. Samalla luovuttiin Comic Sansista pääkirjoituksissa ja referee-artikkeleita nostettiin voimakkaammin esille. Lahtinen hahmotteli lehden tulevaisuuden muodostuvan entistä vahvemmin teemanumeroiden ympärille, mikä myös toteutui. Käsitehistoria, sotahistoria, materiaalisen kulttuurin historia ja monet muut aiheet saivat omat teemanumeronsa.

Nyt, Lahtisen kymmenen päätoimittajavuoden ja 24 julkaistun numeron jälkeen, ympyrä sulkeutuu – mutta vain uuden ympyrän aloittamista varten! Feeniksin lailla Agricolan tietosanomat syntyy uudestaan ensi vuoden aikana humanististen tieteiden verkkojulkaisuna. Kaksi rinnakkaista julkaisua mahdollistaa entistä voimakkaamman profiloitumisen ilman että aiemmista sisältöluokista joudutaan karsimaan. Ennen ja nyt -lehdelle tämä tarkoittaa teemanumeroita, vierailevia päätoimittajia ja ylipäätään fokuksen terävöittämistä, jotta kukin numero veisi lukijansa yhä syvemmälle kulloiseenkin aiheeseen. Lukijoille lehden uudistus näkyy ensi vuoden aikana. Agricolan tietosanomat puolestaan käsittelee humanististen tieteenalojen ajankohtaisia ilmiöitä ja seuraa esimerkiksi blogeja ja muita alan julkaisuja.

Jatkossa Ennen ja nyt panostaa saavutettavuuteen, helppokäyttöisyyteen ja säilyvyyteen. Näköpiirissä on menneiden ja tulevien numeroiden siirtäminen ELEKTRA:n piiriin, jolloin yksittäiset artikkelit ovat haettavissa avainsanojen tai sisällön perusteella ARTO:n avulla. Lehdellä on myös kunnia olla mukana testaamassa Kansallisarkiston uudenlaista sähköistä lähdeviitepalvelua, jossa aineiston viitetiedot laaditaan automaattisesti ja niiden yhteyteen luodaan pysyvä sähköinen tunniste. Ei enää katkeilevia linkkejä tai huolimattomasti laadittuja viitteitä! Lähdeviitepalvelu avautuu yleisölle ensi vuoden aikana. Uutta viitekäytäntöä esitellään tämän numeron viidessä artikkelissa, ja ensimmäisen kerran sitä kokeiltiin käytännössä Lahtisen artikkelissa numerossa 2/2013. Haluankin erikseen kiittää Lahtista hänen työstään lähdeviitepalvelun kehittämisen parissa sekä lehden johdossa.

Uudistuksista mainittakoon vielä artikkelikilpailu, joka käynnistyy ensi vuoden alussa. Palkintoraatimme valitsee vuoden parhaan artikkelin, jonka kirjoittaja saa gloorian lisäksi pienen rahapalkinnon.

Lopuksi haluan vielä kutsua lukijat ideoimaan ja toteuttamaan tulevia teemanumeroita. Otamme ilolla vastaan sekä täysin uusia, rohkeita avauksia että ajattomia ja ikivihreitä aiheita.

Turussa joulukuun 8. päivänä 2014.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.