Avainsana-arkisto: populaarikulttuuri

2019/3
Historiallinen elokuva

Matkalla ei minnekään: Kathryn Bigelow’n ja Monty Montgomeryn The Loveless (USA 1981) 1950-luvun populaarikulttuurisena kuvauksena

Tarkastelen artikkelissani The Lovelessia 1950-luvun populaarikulttuurisena tulkintana. Käsittelen sitä seuraavista näkökulmista: 1950-luvun nostalgia, materiaalisuus, 1950-lukuun liitetty konformismi ja sen ’pimeä’ puoli, sekä sukupuolirepresentaatiot, erityisesti naisen asema. Kaiken taustalla on kysymys siitä, millaisena 1950-luku elää populaarikulttuurin läpi suodattuneena historian periodina. Tarkastelu rajautuu amerikkalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan.

2017/2
Utopia

“Los Angeles November, 2019” – Kuviteltu tulevaisuus, transhumanismi ja Blade Runner -elokuvan dystopia

Blade Runner valmistui 35 vuotta sitten. Nyt elämme elokuvan aikajanalla: replikantti Roy Batty aktivoitiin elokuvassa esiintyvän tiedon mukaan 8.1.2016. Teknologisesti ylevä elokuvan avauskohtaus Los Angelesin keskustan yllä, lentävine autoineen, tummanpuhuvine pilvenpiirtäjineen ja kaasuräjähdyksineen, on enää hiukan yli kahden vuoden päässä.

2015/4
Sodan todellisuus I

Vietnamin sota ja Hollywood

Vietnamin sodasta puhuttaessa Hollywoodin merkitystä ei tule väheksyä. Ilman elokuvaa ja Hollywoodia sota ei olisi samassa määrin tunnettu kuin mitä se nyt on. […] Siinä missä toista maailmansotaa pidetään amerikkalaisesta näkökulmasta ”Hyvänä sotana”, jossa amerikkalaiset olivat sankarin ja pelastajan roolissa ja ennen kaikkea voittajia, on Vietnamin sota puolestaan ”Paha sota”, joka sai aikaan suurta vastustusta ja protestiliikkeitä. […] Tämä näkyy myös elokuvakulttuurissa.

Petri Laukka: ”Kekkoslovakian kuninkaat – Hurriganes 1970-luvun suomalaisen kulttuurin tuotteena, tekijänä ja nostalgiana”. Lectio praecursoria 7.9. 2013

Taiteen maisteri Petri Laukan väitöskirja ”Kekkoslovakian kuninkaat – Hurriganes 1970-luvun suomalaisen kulttuurin tuotteena, tekijänä ja nostalgiana” tarkastettiin 7.9.2013 Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimi dosentti Kari Kallioniemi Turun yliopistosta ja kustoksena professori Marja Tuominen. Väitöskirja on luettavissa osoitteessa http://www.doria.fi/handle/10024/92218.

Elävää keskiaikaa

Keskiajan esittämisellä on sen verran vahva asema populaarikulttuurissa, että sille on annettu oma nimi: medievalismi. Se yhdistelee keskiajan yleistietämystä sekä toisinaan tieteellistä tutkimusta viihteen tavanomaisiin esitystapoihin, kuten elokuviin ja kirjallisuuteen. Medievalismia ovat myös keskiaikaseurat, harrastajamainen tutkimus sekä keskiaikaiset tapahtumat. Varsinais-Suomen suurimpiin kesätapahtumiin kuuluva Turun Keskiaikaiset markkinat on ilmiön tyylipuhdas ilmentymä. Tässä artikkelissa pohdimme viihteen vastuuta, mahdollisuuksia sekä ongelmia tuoda tutkimustietoa suuren yleisön keskuuteen tämän tietyn pop-kulttuurin tuotteen kautta.