Avainsana-arkisto: Suomen sisällissota

HISTORIASTA HÄVINNYT HERMAN HOLMSTRÖM

Suomen kirjallisuuden emeritusprofessori Yrjö Varpio on laatinut jatko-osan vuonna 1992 julkaistulle, isoisästään Emil Holmströmistä kertovalle Opettaja-elämäkerralle. Nyt Varpion tarkastelun kohteena on Emilin veli, Herman Hesekiel Holmström, jonka elämänkulusta sukulaisillakaan ei ole tähän asti ollut juurikaan tietoa: Herman on ollut mysteeri, ”mies jota sukukaan ei tunne” ja joka ”näytti kadonneen maailmasta” niin täysin, ettei hänestä ole säilynyt edes valokuvaa.

Niko Kannisto: ”Vaaleanpunainen tasavalta? SDP, itsenäisyys ja kansallisen yhtenäisyyden kysymys vuosina 1918–1924.” Lectio praecursoria 21.5.2016.

FM, HM Niko Kanniston historian alaan kuuluva väitöskirja ”Vaaleanpunainen tasavalta? SDP, itsenäisyys ja kansallisen yhtenäisyyden kysymys vuosina 1918–1924” (White and Red Republic? SDP, Independence and the Question of National Unity 1918–1924) tarkastettiin 21.5.2016 […]

Marjo Liukkonen: ”Hennalan naismurhat 1918”. Lectio praecursoria 4.4.2016

Lähes 20 vuoden sisällissotakirjallisuuden harrastus sai minut ihmettelemään, miksi akateemista tutkimusta on tehty kaikesta muusta sisällissotaan liittyvästä, mutta Suomen suurin naismurha ei ole kiinnostanut ketään tieteentekijää. Aiheen kiehtovuutta lisäsi se, että kotikaupungissani Lahdessa Hennala on tabu. […] Aloitin tutkimukseni Kansallisarkistosta, jossa kävin läpi yli 13 000 vankikorttia, joiden tietoja vertailin Suomen sotasurmat -projektin 104:n Hennalassa teloitetun naisen listaan. Totesin, että vankikorteissa ei ollut ainuttakaan samaa nimeä kuin SSSP:n listalla. Naiset oli teloitettu ennen vankikorttien tekoa!